Tulevaa asumista – kuvitteellista ja toteutuvaa

Veikko J. Pyhtilä, 9.2.2019

Biotalokupla

Omakotiasunnon vaatimusmäärittely lähitulevaisuudessa

Materiaalit, rakenteet ja itse talo

 • käytetään nanoteknologialla tuotettuja tai sopivia jalostettuja luonnon materiaaleja, komposiitteja yms.
 • lahoamattomia, homehtumattomia, pilaantumattomia, hygieenisiä
 • myrkyttömiä, haitattomia
 • ruostumattomia, rapautumattomia, naarmuttumattomia
 • keveitä ja kuitenkin kestäviä, ohuitakin
 • palamattomia normaaliriskeissä
 • helposti puhdistettavia, puhtaana pysyviä ja jopa itsestään puhdistuvia
 • rikkoontumattomia ja jopa itsestään korjautuvia
 • hinnaltaan edullisia koko elinkaaren ajan ja pitkäikäisiä
 • materiaalien ja rakennuspalikoiden valmistuskin ympäristöystävällistä
 • kierretettäviä tai jalostettavissa uusiokäyttöön
 • materiaaleista voidaan tehdä palikoita, joista talo tulee helposti ja nopeasti koottavaksi ja purettavaksi, jotenka muuton mukana talokin muuttaa, voidaan tehdä erikokoisia moduuleita huoneiksi
 • osien liitoskohdat toisiinsa tarttuvista pinnoista
 • materiaaleista saadaan tiloja, jotka ovat pakkasella lämpimiä ja helteellä viileitä
 • ulkopinta, seinät ja katot energiaa keräävää kennopintaa, joka kuitenkin pysyy puhtaana ja jossa ei lumi pysy
 • perustusta ei ole, vaan luja alusrunko, jossa eri korkeudelle säädettävät jalat, alusta verhoillaan
 • vesijohtoja ja viemäreitä ei tarvita, koska kaikki jätteet käsitellään talossa olevissa bioreaktoreissa, asuntoon ladataan määrätty vesivarasto ja vesi puhdistetaan juoma- ja pesukelpoiseksi
 • pesuvettä tarvitaan vähän koska astiat, huonekalut, tekstiilit ja vaatteet ovat helposti puhtaana pidettäviä, puhdistusaineita ei tarvita, korkeintaan kuivapyyhkiminen tai huuhtominen vähällä vedellä
 • jatketaan vaatimusmäärittelyä, suunnittelua, kehittelyä porukalla ja toteutetaan ensimmäinen prototyyppi, josta voidaan tehdä eri versioita ja lasketaan kustannukset, työaika, ekologisuus jne.

Kuvitteellinen kaukaisempi tulevaisuus ellei tule nykyisen olevaisuuden loppu

Ihmisen kaikki asunto- ja muu tuotanto muuttuvat luonnonkaltaisiksi palveluiksi. Materiaalit kasvatetaan ja talokin ja esineet voivat kasvaa biotelineillä ohjaten. Samoin kulkuvälineet voivat olla kasvatettuja jättihyönteisiä, jotenka teitä ei tarvita. Talo voi muuttaa, kun siihen tulee kaasukupla ja avautuvat siivet ja pyrstö, jolloin se lentää ilmassa uuteen asuinpaikkaan. Talo voi sijaita kalliolla, kentällä, suolla, vedessä tai ilmassa ankkuroituneena. Talossa voi olla bioelimiä, jotka tuottavat ruokaa, vaatteita, esineitä, kierrättävät jätteitä, puhdistavat ilmaa ja vettä jne. Talo on virtaviivainen, ettei myrsky tartu siihen helposti ja lentäessä ilman vastus on pieni. Materiaalit ovat itse korjautuvia ja puhdistuvia, ne voivat muuttaa värejä, vaikka millaiseksi kuvioiksi ja väreiksi, kun niitä stimuloidaan jotenkin. Samoin esineiden ja talon muotoa voi muuttaa, venyttää ja supistaa ja kasvattaa lisää huoneita tai vähentää niitä. Talon ulkopinta yhteyttää ja ottaa energiaa ja muodostaa aineita ottaen ilmasta saasteet, hiiltä, typpeä. Talo hengittää ottamalla ja vapauttamalla happea. Ulko- ja sisäpinnoissa on biosensoreita, jotka tarkkailevat sekä ulko- että sisäilman tilaa, puhtautta, lämpötilaa, kosteutta, saasteita ja käynnistävät säätöprosesseja keinoelimissä.

Asuinpaikka on omavarainen ja tuottaa melkein kaiken ihmisen tarvitseman aineellisen lähituotantona. Ei tarvitse käydä asioilla, koska ne hoituvat etäpalveluina. Ihmisten aika kuluu kehittäessä vielä parempaa, ylläpitäessä nykyistä olotilaa, sosiaalisessa kanssakäymisessä, liikuntaa harrastaessa ympärillä olevassa paratiisipuutarhassa, luonnontuotteita poimien, elämyksiä kokien, henkistä ja hengellistä harrastaen ym. Tietoa, viisautta ja kokemusta vodaan siirtää jopa suoraan aivoihin. Ihmiset ovat kehittäneet älykkään helposti opittavan loogisen kielen. Etiikka ja moraali ovat kehittyneet korkealle tasolle. Tunnetiloja voidaan stimuloida, ihmisten tarvitsee välillä sekä itkeä että nauraa ja siltä väliltä. Sairauksia voidaan ennakolta tunnistaa ja hoitaa geeniterapialla. Kuluneet ja sairastuneet jäsenet ja elimet voidaan kasvattaa uudelleen. Maailmassa voi olla paljon enemmän eliöitä ja ihmisiä kuin nyt. Jos elintila loppuu, on muutettu avaruuteen ja toisille planeetoille. Avaruudesta tulevat vaarat, meteoriitit voidaan ottaa turvallisesti maahan raaka-aineiksi tai muuttaa niiden rataa, etteivät ne aiheuta tuhoa. Sotia, eripuraa ja kilpailua elinoloista ei ole, kun kaikille ihmiselle ovat riittävät perustarpeet tekoluonnolla tuotettu.

Koska kuitenkaan ihminen ei saa rakennuttua huippuonnellista ja hyvää maailmaa, niin ihminen kaipaa kuitenkin muuttumista ylösnousemusruumiiksi ja taivaalliseen autuuteen, mitkä ikiaikojen viisas, hyvä Jumala on valmistanut ja valmistaa. Tätä nykyistä aineellista olotilaa ei voida tehdä niin hyväksi, että ihminen olisi siinä ikuisesti onnellinen. Jumala luo sellaista, mitä emme voi nykyaistein edes kokea ja aavistaa. Tämä maailma on koetuspaikka, jossa ratkeaa, onko ihmisen lopullinen olotila äärettömän hyvä taivas vai äärettömän paha helvetti.

Veikko J. Pyhtilä, 9.2.2019