Ravitsemuksen optimointi

Ohjelma NutrOpt3 ei ole myynnissä, se on vain henkilökohtaisessa käytössä tekijällä. Jos olet kiinnostunut siitä, ota yhteyttä!

Syö terveellisemmin ja halvemmin! Tutki omaa ja muiden ravitsemusta! Opettele fytoterapiaa! Ym.

Kolmen vuoden työmäärä, suunnittelu, valtava tietojen kokoaminen, suomentaminen, siirrot tietokantaan, ohjelmointi, testaus, dokumentointi ja ohjeet 248 eurolla. Erittäin monipuolinen, helppokäyttöinen NutrOpt3-ohjelmisto, katso jäljempää!

Lisää käyttömahdollisuuksista

Terveysruokagalleriaan

NutrOpt3-ravitsemusohjelmistoa tietosisältöineen on Veikko Pyhtilä kehittänyt harrastuksena vuosina 2004-2017. Se on asennettu ja ollut kokeilukäytössä yli 20 henkilöllä mukana mm. tutkijatohtori, ravitsemusterapeutti, kotitalousopettaja, dieettikokki, personal trainer, diabeetikko, IT-alan asiantuntija, hyvinvointialan markkinoija ja useita muita aivan tavallisia käyttäjiä. Kokemukset ovat olleet enimmäkseen myönteisiä ja palautteita on otettu huomioon kehityksessä, viimeisin versio on tehty 2016.

Ohjelma käynnistyy asennuksen jälkeen seuraavasta kuvakkeesta (TietoVeikko-ohjelmistojen tuotemerkki, kuvaa tietojen suodatusta)

Ravitsemuksen optimointi

tai valikosta Veikko J. Pyhtilä / Ravitsemuksen optimointi.

Ohjelman pitää olla aktivoitu tietokoneellesi, katso asennusohjeista jäljempää.

1. Syötä pääkäyttäjän, käyttäjän tai vieraan tunnus ja salasana. Sama ohjelmapaketti myydään kaikille, eri käyttäjätunnuksilla säädellään mitä tietoja voi lisätä, poistaa ja päivittää.

Sisäänkirjaus

Pääikkunasta pääset eri ikkunoihin ja käyttöoppaaseen.

Pääikkuna

Yleiset painikkeet ja toiminnot ikkunoissa. Ikkunakohtaisissa ohjeissa, jotka saat ?-painikkeella, on kerrottu tarkemmin ja lisää. Rivipainiketta on klikattava, että rivi tulee valituksi, jos klikkaat vain sisältökenttää, rivi ei tule valituksi toimintoja varten. Jos tulee joskus virheilmoituksia vastaa OK ja korjaa tilanne ja jatka normaalisti. Ohjelmassa on monipuolinen virhekäsittely ja ohjelma on testattu perusteellisesti vuosikymmenen ajalla. Jos syöttökenttään tulee punaiselle pohjalle huutomerkki, niin tieto puuttuu, täytä kenttä ja tallenna levykekuvakkeesta.

Yleiset painikkeet

2. Anna ruokailijoiden tai ruokavalioiden perustiedot ja laske suositukset ohjelmalla. Ruokavaliorivien syötön jälkeen päivitä saannit ja vertaa ravinnesaantia suosituksiin. Voit katsella ohjeellisesti liikasaanteja ja ravinnetietoja valitulle ravinteelle. Näet mistä ruoista saat ravinteet ja kuinka paljon. Voit mennä sitten muuttamaan määriä ja näin optimoit ruokavalion ravinteiden suhteen. Täysin automaattista optimointia ei voi tehdä, koska vaihtoehtoja on valtavasti eri yhdistelminä, kuitenkin haluat valita, mitä ruokia lisäät tai vähennät. Näissä ikkunoissa näkyvät ne ravinnearvot, joille on uusimmat suomalaiset ravitsemussuositukset tai pääkäyttäjän syöttämät muunnellut suositukset jollakin suositusperusteen nimityksellä. Lisäksi välttämättömistä aminohapoista on saatu maailmalta suositukset. Ikkunassa on myös muita merkittäviä ravinnearvoja, joille ei ole virallisia suosituksia tai tieto puuttuu, tällöin suosituksen kohdalla on nolla-arvo. Muita ravinnearvoja esim. fytokemikaaleista, antioksidanteista voidaan katsoa vain Ravitsemustutkimus-ikkunassa.

Ruokailijat tai ruokavaliot ja ravinnesaantien tarkastelu

3. Syötä nykyinen ruokavalio tai suunnittele parempi. Voit hakea ruokia kuvakkeilla, hakusanoilla tai maailman terveellisimmistä ruoista eri terveysvaikutuskohteiden mukaan ja sitten klikkaamalla taulukkoriviltä sopivan. Voit klikata tulostaulukon sarakeotsikoita ja lajitella valitun ravinteen mukaan suurimmasta pitoisuudesta pienimpään tai päinvastoin. Voit päivittää oletusannoskokoja ja antaa ohjehintoja tai muokata jo syötettyjä.  Valitessasi voi verrata hintoja, ravinnearvoja ja itse ruokia ja näin optimoida hintoja. Voit kopioida jo syötettyjä ruokavalioita pohjaksi eri tavoilla, katso ohjelman ikkunakohtaisesta ohjeesta tarkemmin, ohjeet saat kysymysmerkki-painikkeella. Voit piirtää sitten kaavion, josta näet alittuuko vai ylittyykö päivän ravinnesuositukset. Voit hakea myös terveysvihjeitä ja tietoa ravinteiden vaikutuksista. Jos ruokaan on liitetty terveysväittämiä, ne näkyvät oikealla tekstiruudussa. Kun olet syöttänyt ruokavalion voi mennä takaisin kohtaan 2.

Ruokavalioiden tai ruokalistojen ylläpito

Voit katsoa myös ruokalistaa suurena, jossa voit pienentää tai suurentaa määriä prosenteilla rivien monivalinnoilla tai poistaa rivejä. Tänne pääset sekä ruokailijoiden että ruokalistojen syöttö -ikkunoista.

Ruokalista suurena

Terveysvihjeitä voi käydä katsomassa ruokavalioita syötettäessä. Pääkäyttäjä voi täydentää ja muokata vihjeitä perustiedoista. Myös lääkevaikutuksia ja ei sopivien ruokien korvaajia voi käydä katsomassa, joita pääkäyttäjän oikeuksilla voi syöttää lisää ja muokata.

Terveysvihjeitä

Ohjehakemisto, avautuu pääikkunasta ja ohjeiden linkeistä. Mukana myös tietopaketteja, joita joitakin voit lukea nyt myös netistä vaikka älypuhelimella, käy katsomassa Sielun ja ruumiin hyvinvointi.

Ohjehakemisto

Voit katsella vihannesten, hedelmien, marjojen, lihan, juomien ym. osuutta eri henkilöillä tai henkilöryhmillä ruokavaliossa ruokaryhmäjakaumassa ruokien ja juomien painon mukaan. Mm. syöpien ja sydän- ja verisuonisairauksien todennäköisyys on pienempi, sairauksien vastustuskyky ja jaksaminen parempi, kun syödään runsaasti tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Mutta kaikkia ryhmiä tarvitaan sopivasti hyvään yleiskuntoon.

Ryhmäjakauma

Voit tulostaa ostos/tilauslistan ruokaohjeiden aineksina tai ruokalistan ruokina valituille ruokailijoille ja vaikka sadoille tuhansille henkilömäärille ohjehinnat ja painot laskettuina yhteen.

Ostos/tilauslista

Voit hakea ja päivittää ravinteiden merkitystä terveydelle infoa, josta tulostuvat tiedot eri ruuduilla olevilla ravinnetietohauilla.

Ravinneinfot

Yleisiä perusruokaohjeita on jo syötetty valmiiksi. Voit muuttaa niitä tai syöttää uusia ruokaohjeita ja laskea niiden ravinnesisällön, missä huomioidaan kypsennystavat. Ruoat ovat sitten valittavissa ruokaohjeiden syötössä. Voi käydä päivittämässä ruokien painoinfoja.

Ruokaohjeet

 

Ruokaohjeen ravinnesisältö

Voit tehdä perusteellista ravitsemustutkimusta. Voit vertailla ravinteiden saantia henkilöiden ja/tai ruokavalioiden välillä monilla eri valinnoilla ja skaalauksilla. Tässä näkyvät myös useat fytokemikaalit, antioksidanttiarvot ym. , joille ei ole virallisia ravitsemussuosituksia. En tiedä muita yleiskäyttöisiä ravitsemusohjelmia, joissa olisi nämä fytokemikaalien pitoisuudet saatavilla, kuitenkin niiden vaikutuksia terveydelle tutkitaan maailmalla paljon. Valitsemalla suuren määrän ravinteita piirrokseen kerralla näet nopeasti eri henkilöiden poikkeamat esim. fytokemikaaleissa ja yleisissä vitamiineissa, hivenaineissa ja pääravintoaineissa vertailevaa ravitsemustutkimusta tehdessäsi. Skaalauksella saat esiin tarkemmin tai karkeammin eroja. Koska ravinnearvot ovat niin monissa eri kokoyksiköissä, joutuu skaalaamaan, että saadaan niitä piirroksiin näkyviin. Voit tehdä malliruokavalion, jonka ravinnesaanteihin vertaat, tässä verrataan Painonhallinta-ruokavalioon. Voit tehdä siis monipuolisesti tutkimusta, varsin nopeasti ja havainnollisesti – tarvitaan tutkijan otetta ja saadaan tutkijaniloa. Voit tietokoneen Alt-PrintScreen:llä ottaa ohjelman tulosikkunoista kuvia, liittää Paint:iin tai muihin piirto-ohjelmiin tai suoraan tutkimusartikkeliisi. Alaosassa olevan tulostaulukon numeroina saat asiakirjaasi klikkaamalla sen käänteisvalituksi vasemmasta ylänurkasta  ja Ctrl-c:llä leikepöydälle ja Ctrl-v:llä asiakirjaasi.

Ravitsemustutkimus

Voit hakea tietoa esim. bioflavonoideista Ravinneinfoista ja piirtää niistä havainnollisen kaavion Ravintoerot-ikkunassa. Alla on ravintoerot piirretty marjoista arvoalueen 1-100  skaalauksella. Monivalinnalla voi valita ryhmän MARJAT ja sitten ryhmän Flavonoidit ja piirtää kaavion. Samoin kakista 128 eri ravinnearvosta voidaan piirtää eri skaalauksilla kaavioita. Piirtämisen valintoihin voit lajitella ensin ryhmän sarakeotsikosta, niin saat peräkkäin vaikka Marjat ja toisesta valinnasta Flavonoidit.  Monivalinnan voit tehdä yksitellen ctrl-näppäintä pitämällä painettuna ja klikkauksilla sieltä täältä rivejä valintataulukosta rivipainikkeesta tai peräkkäin isokirjain-painiketta pitämällä painettuna ja klikkaamalla ryhmän alkurivin ja loppurivin taulukon rivipainikkeesta. Sen jälkeen klikkaa painiketta Piirrä kaavio. Voit valita myös painikkeilla esim. vitamiinit valituiksi ja piirtää valituista ruoka-aineista vitamiinipitoisuudet. Mahdollisuuksia valinnoille ja piirtämiselle on valtavasti. Samoja valintaominaisuuksia on muissakin piirtoikkunoissa.

Bioflavonoideista infoa

 

Bioflavonoideja marjoissa

Voit verrata tuoteseurannalla halutessasi hintaa, laatua, alkuperää. Voit syöttää tiedot esim.  ostoskuitista, hintalapuista, mainoksista. Näin on mahdollista säästää paljon ruokamenoissa, jos vielä valitset ruokavalioiden syötössä terveellisempiä ja kuitenkin halvempihintaisia. Jos suunnittelet ruokalistoja suurelle joukolle, niin pieni vaivannäkö kannattaa.

Tuoteseuranta

Voit vertailla ravinteiden saantien tasaisuutta tai osuuksia monilla eri valinnoilla. Jos energiansaantisi on kuin vuoristorata, se kuluttaa ja vanhentaa elimistöä. Myös diabeetikoille on tärkeää saada pysymään verensokeri tasaisena vuorokauden eri ajankohtina. Aluksi varsinkin sokerista syötäessä tulee esim. lapsille ylivilkkautta ja sen jälkeen yliväsyminen. Katso ohjelman ohjeista kohdasta Glykeemisen indeksin ja kuorman soveltaminen. Millä ruokayhdistelmillä syö, vaikuttaa myös ruokien glukoositasoon veressä.

Saantien tasaisuus tai osuudet

Yrtit ja lääkekasvit -ikkunassa voi hakea monipuolisesti yrttien vuosituhansien aikana saatuja ja tutkittuja terveysvaikutuksia yrtteinä tai niistä saatuina tuotteina konsentroituina tai laimennettuina. Fytoterapeutti ja muu lääkintäkoulutuksen saanut voi tallentaa yrttien annostusohjeita eri sairauksiin sekä selvittää ja tallentaa haittoja, myrkyllisyyttä ja yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa.

Yrtit ja lääkekasvit

Yrttien ja lääkekasvien vaikutusten ja käyttöjen profilointi. Tämän kuvan piirrokseen on valittu sellaiset yrtit, jotka ovat myös normaaleina ruokina, niillä jo voi harrastaa fytoterapiaa ravitsemusterapian lisäksi. Varo kuitenkin lääkekasvien käyttöä, on tiedettävä varmasti mitä tekee. Tietoa saa fytoterapian tietokirjoista.

Yrttien ja lääkekasvien vaikutusten ja käyttöjen profilointi.

Eniten ravinetta ym. ruoka-aineissa- ikkunassa näet mm. happiradikaalien imemiskapasiteetin, antioksidatiivisuuden. Sitä on eniten monissa mausteissa, mutta niitä käytetään vähän. Marjoissa on myös paljon. Näet ohjelmalla lisää. Voit myös ruokavalioiden syötössä ruksata Muut ravinteet mukaan -valintaa, jolloin voi ko. sarakeotsikkoa klikkaamalla saada tulostumaan ruoka-aineet eniten antioksidantteja sisältävistä vähiten sisältäviin päin tehdessäsi ruokavalintoja. Antioksidantit mm. hidastavat vanhenemista ja rappeutumista, toisaalta elimistö käyttää radikaaleja mikrobien tuhoamisessa. Samoin näet hyödyllisiä fytokemikaaleja ruoka-aineissa, niillä on myönteisiä terveysvaikutuksia. Voit ravinneinfosta käydä lukemassa tarkemmin.

Eniten ravinetta ym. ruoka-aineissa

Ohjelmassa on myös paljon muita ikkunoita ja toimintoja.

Perustiedot

Perustiedot, joita pääkäyttäjän oikeuksilla voi muokata tai tehdä huoltoajoja. Voit tehdä omia yksilökohtaisia tai eri ryhmille, vaikka terveysongelmien mukaan erilaisia ravitsemussuosituksia, päivittää ravinnehävikkejä eri kypsennystavoissa, mitkä vaikuttavat ruokaohjeiden ravinnesisällön laskennassa. Tunnusten yläpidossa voit vaihtaa salasanoja, luoda uusia käyttäjätunnuksia, esim. vieras ei pääse poistamaan ja muuttamaan perustietoja. Ohjeet kansion pitää olla oletuksena C:/NutrOpt3/Ohjeet, että ne näkyvät ohjelmassa. Jos haluat sijoittaa ohjeet muualle, on hakemistopolut käytävä muuttamassa täältä. Terveysvihjeitä voit lisätä ja muokata. Ruokaehdotuksiin voit lisätä terveellisiä ruokia eri elimistön terveyskohteiden mukaan, silloin ne tulevat ruokavalioiden syötössä valittaviksi, kun haet terveellisiä tai ehdotuksia. Voit myös poistaa valintoja. Voit kohdistaa vaikutuksia eri yrtteihin.

Voit standardoida, lisätä, poistaa ja muokata ruokien terveysväittämien lauseita.  Seuraavana olevaa Ruoat ravinteineen-ikkunaa voi päivittää myös tavallisen käyttäjän oikeuksilla, voit lisätä ruokia. Tiedot on saatu pääasiassa USDA:n Yhdysvaltain maatalousministeriön tietokannasta, jota on oikeus käyttää. Joihinkin ruokiin on merkitty ympäristövaikutuksista arvioita esimerkeiksi, mutta ei kattavasti, tietoja voi täydentää. Ympäristövaikutksiin vaikuttavat myös se, kuinka kaukaa kuljetetaan ruokaa, koska kuljetukset lisäävät ympäristörasitusta. Suomessakin käytetään paljon ulkomailta tuotuja ruokia, näin ollen yleismaailmallinen tietokanta ruokien ravintoarvoista on paikallaan. Alkuperäisen tietokannan sanat on käännetty suomeksi ja jaoteltu ruokaryhmittäin, näet alkuperäisen tekstin englanniksi. Yhteys alkuperäiseen lähteeseen on tietokannassa yhtenä avaimena, josta tarvittaessa eri ohjelmalla, voi varmistaa lähteen ja miten tiedot on saatu. Ruokaohjeen omaavien ruokien ravinteet on laskettu karkeasti perusruoka-aineiden mukaan ja kypsennystapojen mukaan ravinnepitoisuuksia vähentäen ohjelman Ravinnehävikki-taulukon mukaan ja nesteen vähennys on laskennallinen.

Ruoat ravinteineen

Voit siis räätälöidä NutrOpt3-ympäristön tietosisällön mieleiseksesi ja käyttää sitä vaikka tietämyskannan keruualustana ja ohjelmistona. Asennuksen jälkeen voidaan korvata asennuksessa tuleva tietokanta, tällä räätälöidyllä tietokannallasi. NutrOpt3 ohjelman tekijän antamalla luvalla voit markkinoida muokattua tietokantaa asiakkaille, jotka ostavat NutrOpt3-ohjelman. Muutoksia pitää olla niin paljon, että muokatun tietokannan markkinointi hyväksytään NutrOpt3-ohjelman lisäpalveluna. Voit laatia valmiiksi valtavasti esimerkkiruokavalioita, joiden terveysvaikutukset olet tutkinut perusteellisesti. Puuttuvia ruoka-aineita voidaan lisätä ohjelmallisestikin eri veloituksella, jos on luotettava lähde mistä otetaan ja jossa on tiedot myös mm. tärkeille fytokemikaaleille, mitkä puuttuvat monista ravinnetietokannoista.

Jos punnitset tarkkaan ja pidät ruokapäiväkirjaa kuukauden ajalta 1-31 päivälle, saat tarkemman kuvan ravitsemuksesta.  Pitkäaikainen otos tasaa aterioiden välisiä ravinnevaihteluja. Voit tehdä tarkkailua pistokokein esim. talven, kevään, kesän ja  syksyn ruokavalioista, pitkäikäisen ja terveen henkilön ja sairastelevan ruokavalioista. Tutkimukseen tulee liittää muita tekijöitä selityksenä, että voit ottaa pois niiden vinouttavaa vaikutusta tutkimuksesta. Ruokien ravinnetiedot ovat keskiarvoja, niihin vaikuttavat lajike, maaperä, viljelytapa, teollinen maatalous vastaan luomutuotanto/biointensiivinen viljely tai suoraan luonnosta saatu, korjuuaika, säilytys, ruoanvalmistustapa jne. Uudella Food Scanner-tekniikalla voidaan selvittää ateria-annoksen ravinnepitoisuuksia, suomalaisille on tullut päävoitto sen kehityskilpailussa, katso netistä lisää.

Myös markkinoilla olevien lisäravinteiden tietoja voidaan lisätä, tietokannassa on jo joitakin syötettynä mm. vitamiini-hivenainevalmisteita ja kalaöljyjä. Ravinteet syötetään aina 100 g kohden, jotenka tableteista pitää ensin laskea tabletin ravinteet 100 g kohti ja tabletin painon voi laittaa oletusannoskokoon. On siis mahdollista koota monipuolinen lisäravinnekokoelma valittavaksi täydentämään ruokavaliota ryhmän Lisäravinne alle. Olen todennut, että tarvitsen lisäravinteita kohtuullisesti ja sopivissa keskinäisissä suhteissa, että pysyn huippukunnossa ja minun ei tarvitse syödä liikaa energiaa. Jonkin hivenaineen liika saanti ravintolisistä, voi estää toisen hyödyllisen kunnollista imeytymistä ja olla jopa myrkyllistä. Lisäravinteidenkin käytön tarkkailuun tarvitaan siis NutrOpt3-ohjelmaa.

Osta monipuolinen ravitsemuksen optimointi-, suunnittelu- ja tutkimusohjelmisto NutrOpt3!

Voidaan optimoida ravinteiden saantia, hintaa, terveellisyyttä. Mukana paljon informaatiota ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen. Mukana tulevassa tietokannassa yli 4000 ruoka-ainetta, 128 eri ravinnetietoa. Ohjelma laskee ravinteiden arvot ja vertaa niitä uusimpiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, joita voi käyttäjä päivittää. Voidaan tehdä ostoslista, laskea ruokaohjeiden ravinnesisältö, hakea tietoa ravinteiden vaikutuksista, tarkkailla hintoja. Tietoja voi lisätä ja muokata. Ohjelmassa on monipuoliset kaavioiden piirtomahdollisuudet esim. tutkijalle. Myös lääkkeenomaisista yrteistä on tiedot koottuna esim. fytoterapiaa ajatellen. Ohjelma on ollut yksityiskäytössä ja sitä on kehitelty 10 vuoden aikana. Ohjelma asentuu Windows Vista, 7-10 käyttöjärjestelmiin.

Ohjelma NutrOpt3 ei ole myynnissä, se on vain henkilökohtaisessa käytössä tekijällä. Jos olet kiinnostunut siitä, ota yhteyttä!

Valtava vuosikymmenen aikana tehty työmäärä, toimii niin kauan kuin MS Windows 7-10 käyttöjärjestelmät tukevat. Paljon ilmaiseksi koottua, käännettyä tietoa ja ideoita, että kehitetään vielä parempaa ja kootaan ehkä uusista tutkimustiedoista täydennystä, jos rahoitusta saadaan.

VOIT SELVITTÄÄ NYKYISEN RAVITSEMUKSEN, SUUNNITELLA PAREMMAN JA TUTKIA ERI HENKILÖIDEN RAVITSEMUSTA.

Mukana 40-SIVUINEN ESITE JA YLEISOHJE RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI NutrOpt3: NutrOpt3EsiteYleisohje.pdf. Ohjelman mukana tulevassa tietopaketissa ja ikkunakohtaisissa ohjeissa on lisää informaatiota.

Ota yhteyttä: Veikko J. Pyhtilä, veikko.pyhtila@gmail.com

Terveystietopaketin sisältöä

Ctrl-F näppäinyhdistelmällä saat hakukentän, jolla voit etsiä ja selata sanojen ja niiden osien esiintymiä nettisivulla ja älypuhelimella saat sen valikosta Haku sivulta tms. Kun on runsaasti tietoa, voit koostaa optimin ruokavalion NutrOpt3-ohjelmalla, liikkua ja levätä riittävästi ja välttää myrkkyjä. Määrätyt ruoka-aineet tehostavat myrkkyjenkin poistoa elimistöstä, näet myrkkyjen saannin ja poiston tehostamisesta ohjelman mukana tulevasta tietopaketista.

Parempaan kuntoon NutrOpt3-ohjelman, tietojen ja kokemusten avulla!

Toimintajärjestys

Jos on parantumaton sairaus tai vanhuuden heikkous, niin niitäkin voidaan helpottaa, jos pystyy optimoimaan ja kokeilemaan siihen tilaansa nähden mahdollisimman sopivaksi ruokavalion, eli pohjakuntoonsa nähden huippukuntoon. Sopivalla ruokavaliolla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia ja edistää niiden paranemista. Huippukuntoon pääsemiseen tarvitaan lepoa ja liikuntaa sopivasti ja muutenkin terveellisiä elämäntapoja ja haitallisilta aineilta välttymistä.

Tarvitaan myös tietoa ja kokemusta, miten pitäisi syödä. Vaikka opiskelet tietoa, niin tieto jää monesti hyödyntämättä käytännössä eikä asioita sieltä ja täältä voi muistaa ja hallita muuten kuin laatimalla malliruokavalioita, optimoimalla, kokeilemalla ja tutkimalla niiden vaikutusta ja noudattamalla niitä todella pitkäjänteisesti. Mitä syöt ja elintapasi vaikuttavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä itseesi että myös jälkeläisiisi. Koko ajan maailmalla tulee uutta tutkimustietoa ja ravinnon yhteys terveyteen täsmentyy myös biologisen yksilön tasolla. Ravitsemussuositukset ovat keskivertohenkilöille, mutta päästäksesi huippukuntoon, sinun on löydettävä oma optimi ruokavalio ja suositukset ja myös läheisillesi, jotka ovat taasen erilaisia biologisesti. Ruokavaliolla voit ohjata geenienkin toimintaa, perimääsi, laittaa geeniä päälle ja pois päältä jne. Voit opiskella epigenetiikkaa, nutrigenomiikkaa, systeemibiologiaa, lääketiedettä, fytoterapiaa, biokemiaa, ravitsemusterapiaa, ravitsemustiedettä jne., jos vain aikaa ja kiinnostusta riittää. Ruokavalio vaikuttaa aivojenkin toimintaan ja aivot saavat voimistelua, vaikka ruokavalio-ongelmien ratkaisemisessa.

NutrOpt3-OHJELMAN ASENNUS

Voit ladata ja asentaa ohjelman, mutta pääset käyttämään sitä vasta, kun olet maksanut sovitun hinnan, saanut ohjelman tekijältä aktivointitunnuksen, käyttäjätunnukset ja salasanat.

Lue ensin paketissa oleva:

  • NutrOpt3 Käyttöoikeussopimus
  • NutrOpt3 Toimitusehdot

Asennuspaketti 15,6 tuuman näytölle

Asennuspaketti 17,2 tuuman näytölle

Pakatun asennuspaketin voi purkaa esim. 7-zip-ohjelmalla tai Windows 8-10:ssa on purkausohjelma itse käyttöjärjestelmässä. Pidä nettiyhteys avoinna, sillä esivaatimuspaketit (katso tarkemmin jäljempää) asentuvat ensin, jos ne puuttuvat koneeltasi. Kaksoisklikkaa setup.exe:ä, niin asennus käynnistyy. Joudut vastaamaan Accept-painikkeella lisensseihin ja asennus käynnistyy avautuvasta ikkunasta Asenna-painikkeella.

Suojausvaroitus tulee sen takia, kun kallista sertifiointia ei ole tehty, mutta ohjelma on luotettava, kun sen asennuspaketti on saatu Veikko Pyhtilältä. Kun asennus on edennyt onnistuneesti, niin ohjelman Sisäänkirjaus –ikkuna avautuu ja pääset käyttämään ohjelmaa. Jatkossa ohjelman voi käynnistää työpöydän kuvakkeesta tai valikosta. Luo C:\NutrOpt3 -kansio ja siirrä sinne asennuskansiossa mukana oleva Ohjeet -kansio, että ohjelma löytää ohjesivut.

Asennuksen jälkeen on ohjelma aktivoitava

Sisäänkirjaus -ikkunan valikosta Aktivointi pääset tähän ikkunaan.

NutrOpt3 aktivointi

Kun tulet tähän ikkunaan ja et ole vielä aktivoinut ohjelmistoa, niin ikkunassa on jo jokin esimerkkitietokoneen tunniste ja aktivointitunnus, jotka eivät toimi tietokoneellasi.

Tutustu ensin hyvin esite-pikaohjeeseen, vastaako ohjelma toiveitasi, koska ohjelman aktivoinnin jälkeen ei ole enää palautusoikeutta, koska se vastaa ohjelmapaketin sinetin avaamista.

Luo ensin Tietokoneesi yksilöity tunniste Luo tietokoneesi tunniste –painikkeesta.

Lähetä tietokoneesi yksilöity tunniste sähköpostilla Veikko Pyhtilälle, veikko.pyhtila@gmail.com, nimesi (ja lisäksi yrityksen, laitoksen nimi), osoitteesi ja sähköpostiosoitteen, jonne haluat laskun.

Valitse (käänteisvalaistuksi) tunniste ja näppäimistöltä Ctrl-c -näppäinyhdistelmällä saat kopioitua sen leikepöydälle, josta  Ctrl-v -näppäinyhdistelmillä saat kopioitua sen sähköpostiviestiin. Kun Veikko Pyhtilä lähettää laskun, maksa annetulle tilille ohjelman hinta.

Kun Veikko Pyhtilä toteaa, että tilille on tullut maksu, niin hän lähettää sähköpostiinne kuitin maksustanne, käyttäjätunnuksen, salasanan ja aktivointitunnuksen, jonka voit taasen kopioida Ctrl-c -näppäimillä ja liittää Ctrl-v -näppäimillä Toimittajalta saatu aktivointitunnus –kenttään. Tallenna sen jälkeen levykepainikkeesta. Sulje ikkuna ja nyt pääset ohjelmaa käyttämään, kun sitten syötät Veikko Pyhtilältä saadun käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Jos tietokoneesi laitteisto muuttuu osittain niin, tietokoneesi tunniste voi myös muuttua, jolloin on pyydettävä uutta aktivointitunnusta Veikko Pyhtilältä.

Voit kuitenkin lukea ohjeita sisäänkirjaus -ikkunasta kohdasta Opas, vaikka ohjelmaa ei ole aktivoitukaan. Ohjeita voi lukea Ohjeet-kansiosta myös internet-selaimilla ulkopuolella ohjelmaa, kaksoisklikkaamalla jotakin .htm-loppuista ohjetiedostoa. Esite/Yleisohje on myös .pdf-muodossa luettavissa.

Jos asennus ei tahdo onnistua niin syynä ovat virustorjuntaohjelmat, jotka kysyvät lupaa, vastaa myöntävästi, tai niiden asetuksissa on määriteltävä asennuskansio,  josta ohjelma asennetaan ja kansio jonne se asentuu (joutuu tutkimaan kesken jääneen asennuksen kansiot, jotka asennusohjelma luo ja antamaan luvan, poistamaan kesken jääneen asennuksen ja asentamaan sitten uudelleen kun kansiot on asetettu poikkeuksiksi virustorjuntaohjelman asetuksissa) muuten ohjelmaa ei saa toimimaan tai asentumaan kunnolla. Laadukasta virustorjuntaohjelmaa käytettäessä  riittää,  kun antaa luvan kun se kysyy asennettaessa lupaa ilman erityistoimenpiteitä.

Kun asennus on edennyt onnistuneesti, niin ohjelman Sisäänkirjaus –ikkuna avautuu ja pääset käyttämään ohjelmaa. Luo C:\NutrOpt3 -kansio ja siirrä sinne asennuskansiossa mukana oleva Ohjeet -kansio, että ohjelma löytää ohjesivut.

Näytön koot: Ohjelma on sovitettu sekä 15 että 17 tuuman näytöille. 17 tuuman näytöllä ohjelman käyttö on sujuvinta, koska valintalistat ja taulukot ovat pidempiä. 15 tuumaa pienemmillä näytöillä hieman ikkunan alueista peittyy, ellei näytön resoluutiota muutamalla saa niitä näkyviin, mutta ohjelman käytön kokeilu onnistuu ja opiskelu.

Asennuksen poisto

Voit poistaa asennuksen ohjauspaneelista kohdasta Lisää/Poista sovellus, Ravitsemuksen optimointi. Jos uusi versio ohjelmasta asennetaan, on  poistettava ensin vanhempi versio, ellei uudempi ohjelmaversio ole nimetty erottuvaksi ohjelman vanhemmista versioista. Poistossa tuhoutuvat tiedot, jotka olet lisännyt tai muuttanut tietokantaan ohjelmalla. Voit ennen poistoa ottaa kopion tietokannasta ja siirtää asennuksen jälkeen tietokannan asennuspaketista tulleen tilalle, mikäli uudessa versiossa ei ole tehty tietokannan rakenteeseen muutoksia ja tietokantaan ei tekijän toimesta ole lisätty uusia tietoja tai niitä ei tekijä ole päivittänyt.

Tietokannan varmuuskopiointi

Tietokanta NOPT3.sdf menee asennuksessa kansioon: C:\Documents and settings\Käyttäjä\Local Settings\Apps\2.0\Data\järjestelmän luomat kansiot numero-nimi-sarjoineen\Data\ (riippuu käyttöjärjestelmästä), josta tietokannan voi kopioida ja joka korvataan, jos halutaan palauttaa varmuuskopion tiedot. Kansioiden nimet voivat olla erilaiset eri tietokoneilla, voit hakea tietokannan käyttöjärjestelmien hae tai etsi-toiminnoilla. Uudelleenasennus vie asennuspaketista tietokannan. Jos uudessa ohjelmaversiossa ei ole tietokannan rakenne muuttunut tai sisältöä lisätty, voi uudelleenasennuksen jälkeen kopioida varmuuskopiosta tietokannan asennuksessa tulleen tilalle. Näin jo tietokantaan lisäämäsi tiedot eivät katoa.