Terveysongelmat

Toivotaan linkkejä ratkaisuihin/hoitoihin palvelujen ja tuotteiden toimittajilta! Terveystietoa on netissä runsaasti, tässä voitaisiin keskittyä ennalta ehkäiseviin ja terveyttä tukeviin hoitomuotoihin. Myös voitaisiin koota tietoa uusista tutkimustuloksista ja hoitomuodoista.  Voitaisiin toki laittaa linkkejä hyviin terveystietolähteisiin ja palveluihin keskitetysti, mikäli toimijat niitä tarjoavat. Ehdota linkkejä!

Sairauksien yleisimpiä riskejä

  • Tupakointi
  • Alkoholin käyttö
  • Ravitsemukselliset valinnat. Ravinteiden saantien merkitys.
  • Liikunnan vähäisyys, epäsäännöllisyys
  • Ei ole tiettyjä rokotuksia
  • Liian paljon auringossa ilman asianmukaista suojaa
  • Ylipaino tai liikalihavuus
  • Korkea verenpaine
  • Korkea veren kolesteroli
  • Korkea verensokeri
  • Ikä, sukupuoli
  • Väestöalaryhmät, ammatti, tulot, sosiaalinen asema
  • Huono hygienia, mikrobit
  • Riskejä työssä, epäsäännöllinen työaika
  • Ilmansaasteet ja muille myrkyille altistuminen
  • Perintötekijät
  • Unen riittämättömyys, epäsäännölliset nukkumisajat

Kolesterolitasoon vaikuttavia ruokia ja mausteita

Copyright Veikko J. Pyhtilä, 28.4.2018, koottu useista eri lähteistä.

  • Appelsiini: Appelsiini ja sen kuoren yhdisteet voivat alentaa kolesterolia yhtä tehokkaasti kuin statiinilääkkeet. Pektiinikuitu auttaa alentamaan veren kolesterolia, rasva-arvoja.
  • Auringonkukansiemenet: Fytosterolit alentavat kolesterolia.
  • Avokado: Kolesterolia alentava.
  • Banaani: Kolesterolia alentava.
  • Endiivi: Kolesterolia alentava.
  • Greippi: Alentaa kolesterolia, pektiinikuitu auttaa alentamaan veren kolesterolia, rasva-arvoja.
  • Granaattiomena: Kolesterolia alentava.
  • Herneet: Kolesteroliarvoja kurissa auttaa pitämään, alentaa kolesterolia.
  • Hunaja: Apua terveille yksilöille ja niille joilla on korkea kolesteroli ja diabetes 2.
  • Inkivääri: Kolesterolia alentava.
  • Jogurtti: Alentaa LDL-kolesterolitasoa ja nostaa HDL (hyvälaatuisia) -kolesterolitasoja
  • Kaakao: Huonon kolesterolin LD:n hapettumista ehkäisevä.
  • Kaalit, lehti-, parsa-, ruusu-, valko-, kerä-, kukkakaali jne.: Liukenevaa kuitua, veren kolesterolia alentavaa.
  • Kahvi: Veren kolesterolia kohottavaa.
  • Kaneli: Kolesterolia alentavia hyötyjä.
  • Karhunvatukka: Kolesterolia alentava.
  • Karpalo: Kolesterolia alentava.
  • Karviaismarja: Liukenevaa kuitua, veren kolesterolia alentavaa.
  • Kaura: Alentaa kolesterolitasoja
  • Kauraleseet: Kolesteroliarvoja kurissa auttaa pitämään.
  • Korianterin siemenet: Veren sokerin ja kolesterolin hallinta ja suoja vapailta radikaaleilta.
  • Kurkuma: Kolesterolia alentava.
  • Kurpitsansiemenytimet: Fytosterolit alentavat kolesterolia.
  • Latva-artisokka: Kolesterolia alentava.
  • Lehtiselleri: Kolesterolia ja verenpainetta alentava.
  • Lenkkimakkara, naudanliha: Kolesterolia kohottavaa.
  • Luumut: Kuitua sääntelyyn, alhaiseen kolesteroliin ja suoliston suojeluun.
  • Maito rasvainen: Veren kolesterolia kohottavaa.
  • Majoneesi: Kolesterolia.
  • Mandariini, klementiini, satsuma: liukenevaa kuitua, veren kolesterolia alentavaa, pektiinikuitu auttaa alentamaan veren kolesterolia, rasva-arvoja.
  • Mantelit: Alentaa LDL-kolesterolia (huono kolesteroli) ja vähentää sydäntautiriskiä.
  • Maustekurkuma: Alentaa kolesterolia.
  • Maustesahrami: Kolesterolia alentava.
  • Muna kokonainen: Kolesterolia, mutta ruoansulatus hajottaa, parantaa kolesteroliprofiiliasi. Suojelee näkökykyä ilman kolesterolin kohoamista.
  • Munakoiso: Kolesterolia alentava.
  • Muskotti: Kolesterolia alentava.
  • Mustikka: Kolesterolia alentava.
  • Mäti: Kolesterolia.
  • Naudanliha rasvainen: Kolesterolia kohottava.
  • Nuolijuuri: Kolesterolia alentava.
  • Ohra: Kuitua säätelyyn, kolesterolin alentamiseen ja suoliston suojaamiseen.
  • Oliiviöljy: Polyfenoit, eivät rasvat, syynä oliiviöljyn hyötyihin, erityisesti korkeaan kolesteroliin, sydämen suojaksi, parempaan veren sokerin hallintaan, mutta älä käytä liikaa.
  • Paprika: Kolesterolia alentava.
  • Pellavansiemenet: Verrattavissa statiini-lääkkeiden kolesterolia alentaviin hyötyihin. Öljy alentaa verenpainetta miehillä, joilla on korkea kolesterolitaso.
  • Pippuri: Kolesterolia alentava.
  • Porkkana: Kolesterolia alentava.
  • Pullokurpitsa: Kolesterolia alentava.
  • Raparperi: Kolesterolia alentava.
  • Riisi: Alentaa kolesterolia.
  • Saflori: Kolesterolia alentava.
  • Saksanpähkinät: Parantaa kolesteroliprofiilia henkilöillä, joilla diabetes 2.
  • Salkopapu ja yleensä pavut: Kolesterolia alentava.
  • Sarviapila: Kolesterolia alentava.
  • Seesaminsiemenet: Fytosterolit alentavat kolesterolia.
  • Selleri ja sen siemenet: Kolesterolia alentavia hyötyjä.
  • Sikuri: Kolesterolia alentava.
  • Sipulit: Veren kolesterolia alentavia.
  • Soijapavut: Alentavat korkeaa kolesterolitasoa. Alentaa verenpainetta ja kolesterolia myös miehillä. Edistää isompaa vähemmän vaaratonta LDL kolesterolia. Hyödyllisiä vaikutuksia veren kolesterolin ja verihiutaleiden tasoon. Suurentunut typpioksidituotanto veressä laajentaa verisuonia ja estää kolesterolin vapaiden radikaalien vaurioilta ja valkosolujen tarttumiselta verisuonten seinämiin, mitkä ovat tärkeitä vaiheita verisuoniplakin kehittymiselle.
  • Tee: Kolesterolia alentava.
  • Tempeh: Hyödyllisiä vaikutuksia veren kolesterolin ja verihiutaleiden tasoon.
  • Tomaatti: Ruokavalio runsas tomaateista merkittävästi parantaa kolesteroliprofiilia.
  • Valkosipuli ja muutkin sipulit: Kolesterolia ja verenpainetta alentavia.
  • Vesimeloni: Kolesterolia alentava.
  • Viinirypäle: Pterostilbeenia, joka on toinen antioksidantti rypäleissä korkeimmalla antioksidanttivaikutuksella, joka voi alentaa kolesterolia.

Verenpainetta alentavia ruokia ja mausteita

Copyright Veikko J. Pyhtilä, 28.4.2018, koottu useista eri lähteistä.

Appelsiini, Avokado, Banaani, Basilika, Guava, Inkivääri, Kaakao, Kahvi, Kaneli, Kaura,  Korianteri, Kurkuma, Maissi, Mango, Mansikka, Maustepippuri, Maustesahrami, Munakoiso, Mustaherukka, Nokkonen, Papaija, Parsa, Persilja, Peruna, Piparjuuri, Pippuri, Porkkana, Purasruoho, Rakuuna, Raparperi, Rosmariini, Saksanpähkinä, Salkopapu, Salvia, Sarviapila, Seesami, Selleri, Sipuli, Soijapapu, Stevia, Tee, Tilli, Timjami, Tomaatti, Vadelma, Valkosipuli, Vesimeloni, Viinirypäleet, Voikukka.

Näihin ja muihin terveysongelmiin löydät lisää ratkaisuja.

Ruokia ja mausteita, joissa paljon antioksidantteja

Copyright Veikko J. Pyhtilä, 28.4.2018, koottu ohjelmallisesti ruokien ORAC-arvoista. Lähde USDA Nutrient Database, 2013.

Happiradikaalien imemiskapasiteetti = ORAC (Oxygen Absorption Capacity) mittaa peroksiradikaalien indusoimaa hapettumisen hillitsemisastetta kiinnostavista yhdisteistä. Se mittaa arvoja Trolox-ekvivalentteina (TE) ja sisältää sekä hillitsemisajan että hillitsemisen voimakkuuden. Koetta on käytetty mittaamaan ruokien antioksidantti-aktiivisuutta. Useiden kroonisten ja rappeuttavien sairauksien kehittyminen, kuten syövän, sydänsairauksien, hermosolurappeumien (mm.Alzheimerin ja Parkinsonin tautien) johtuu osittain oksidatiivisesta stressistä. Myös vanheneminen nopeutuu oksidatiivisesta stressistä. Vaikka elimistössä on useita järjestelmiä, jotka poistavat vapaita radikaaleja ne evät ole 100 %:sti tehokkaita. Ruokavaliota, jossa on runsaasti hedelmiä, marjoja, vihanneksia, pidetään hyvinä antioksidanttilähteinä. Antioksidantteina toimivat: C ja E-vitamiini (ja sen isomeerit), seleeni, karotenoidit, isoflavonit, flavonoidit ja proantosyanidit. Ruoan antioksidantti on aine, joka merkittävästi vähentää reagoivien hapen ja typen haitallisia vaikutuksia. Ensisijaiset antioksidantit viivyttävät tai hillitsevät hapettumisen aloitusta, kun taas toissijaiset antioksidantit hidastavat hapettumista poistaen substraatin tai sammuttaen vapaat happiradikaalit. Vaikka määritelmää alun perin sovellettiin lipidien hapettumiseen, se on nyt laajennettu proteiineihin, DNA:han, hiilihydraatteihin ja sisältää kaikki korjausjärjestelmät, mitkä eivät välttämättä ole antioksidanttiaktiivisuutta.

Muissakin ruoissa on antioksidantteja, mutta seuraavana on sellaisia, joissa on antioksidantteja eniten kokeiden mukaan.

Appelsiini, Aprikoosi, Artisokka, Basilika, Bataatti, Brasilianpähkinät, Cashewpähkinät, Cayennen pippuri, Chilipippuri, Cowherneet, Curryjauhe, Granaatinomena ja -mehu, Greippi ja -mehu, Guava, Hasselpähkinät, Herukat, Inkiväärin juuri, Kaakaojauhe, Kaali, Kaneli, Kardemumma, Karhunvatukat, Karpalo, Karviaismarja, Keräsalaatti, Kirsikat, Kokojyväleipä, Korianderin (cilantro) lehdet, Kukkakaali, Kumina, Kurpitsa, Lehtisalaatti, Linssit, Luumut, Maa-artisokka, Maapähkinät, Macadamia-pähkinät, Mandariini, Mango, Mansikka, Mantelit, Maustekurkuma, Maustepippuri, Muskottipähkinä, Mustaherukka, Mustapippuri, Mustikat, Neilikka, Omena, Oregano, Paprikat, Parsa, Parsakaali, Pavut, Pekanpähkinät, Persikka, Persilja, Perunat, Pinaatti, Piparminttu, Pippurit, Pistaasipähkinät, Punajuuren lehdet, Punajuuri, Punakaali, Puolukka, Retiisi ja retikka, Retiisin siemenet, Riisileseet, Rosmariini, Ruohosipuli, Rusinat, Saksanpähkinät, Salvia, Sekaleipä, Seljanmarjat, Sinapin siemenet, Sinimailanen, Sipulit, Sitruuna, Soijapavut, Taatelit, Tee, Tilli, Timjami, Vadelma, Valkopippuri, Valkosipuli, Vihreä tee, Viikunat.

Terveysongelmia, luetteloa voi jatkaa

TURVOTUS

Syyt: Sydämen vajaatoiminta, laskimopaineen nousu, munuaisten toimintahäiriö, tulehdukselliset reumasairaudet, laskimoiden vajaatoiminta, verenkierrolliset ongelmat, pitkä paikallaanolo, lentomatka, nestetasapainohäiriö, hormonaaliset, solujen välitilaan kertyy nestettä, laskimoiden laajeneminen,  läppämekanismin rappeutuminen, veritulppa, veren valkuaisaine- tai natriumpitoisuuden pieneneminen alentaa veren osmoottista painetta ja aiheuttaa nesteen pakenemista kudoksiin, maksa- tai munuaissairaus, lääkeaineet, esimerkiksi verenpaineen hoitoon käytettävät kalkkisalpaajat, imusuonet eivät ole kehittyneet tai ne ovat sairauden tai hoidon vuoksi tuhoutuneet, ylipaino, raskaus, kuukautiset, suola, alkoholi, lääkkeiden sivuvaikutukset.

Ratkaisut: vältä istumista raaja toisen päällä ja nivusten tienoilta kireää vaatetusta, ettei laskimoiden paluuvirtaus estyy, liikunta, voimistelu, kävely, kantakävely, kävely jalkapohja alustalla, päkiäkävely, asentohoito, hoitosukat, erityisjalkineet, jalkaterien ja säärien puhtaus, ihon päivittäinen rasvaushieronta, pintaverenkiertoa vilkastuttavat ja väsyneitä jalkoja virkistävät emulsiovoiteet, geelit, tabletit. Poista tai vaihda lääke, joka aiheuttaa tällaista. sivuvaikutusta.

UNIHÄIRIÖT, UNETTOMUUS

Syyt: Psyyke, fyysiset sairaudet, kipu, sopimaton tyyny ja patja, liika valoisuus ei kaihdinta tai tummia verhoja ikkunassa, ilmastointi, ruokavalio, liikunta, huolet, paljon mielessä tehtäviä, rytmi levon ja työn välillä, tottumus.

Ratkaisut: Jotkin lisäravinteet, sopiva ruokavalio ja ateriarytmi ja työ-lepo-vaihtelu, sopiva liikunnan ajoitus, hyvä tyyny ja patja, painavien ja huolettavien asioiden hoitaminen pois, kivun poisto, terveyden hoitaminen kuntoon jne.